Jak využít vinařský odpad? Upečte z něj sušenky!

18. 10. 2019
Ústav technologie potravin přichází s inovativním výrobkem, moukou z pokrutin z hroznových jadérek.

V podmínkách moderních vinařských provozů je věnována stále větší pozornost problematice využití matolin, zbytkových produktů, které vznikají při zpracování hroznů. Svým charakterem jsou matoliny řazeny mezi biodegradabilní odpady, které není možné ukládat na skládky komunálních odpadů. To, co dříve potravinářské firmy pokládaly za odpad, dnes stále častěji chtějí dále využít.

 

Jedním z příkladů využití matolin, je olej zhroznových zrníček – výrobek, jehož výroba může vinařskému provozu přinášet řadu ekonomických i ekologických výhod. Ze zbylých pokrutin hroznových jadérek se semletím získává hroznová mouka – inovativní výrobek Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty. Pokrutinyčástečně zbavené oleje jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vlákniny a tzv. flavonoidů – vitamin P, které jsou známé pro své antioxidační působení (tj. ochrany buněk proti zhoubnému působení volných radikálů), schopnost regenerovat a zpevňovat cévy a snižovat množství cholesterolu v krvi.

 

Kolektiv pedagogů a výzkumných pracovníků Ústavu technologie potravin AF vyvinul užitný vzor na výrobu trvanlivého pečiva s využitím až 25 % hroznové mouky v lepkové i bezlepkové formě.

 

O využití hroznové mouky vykládala v pořadu Gejzír na České televizi paní docentka Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin. Na reportáž se můžete podívat ZDE.

 

Více aktualit

Všechny aktuality