Regionální potravina a Zlatá chuť JM opět u nás

26. 6. 2017
27. června 2017 zasedla Hodnotitelská komise na pracovišti ÚTP

Regionální potravina

28. 06. 2017

V úterý 27. června se v prostorách Agronomické fakulty MENDELU a za organizační spolupráce pracovníků Ústavu technologie potravin konala soutěž potravinářských výrobců a výrobků Jihomoravského kraje. Na této akci tradičně mimo uvedené pracoviště participují ještě Regionální agrární komora a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. Ústav technologie potravin AF MENDELU tuto akci regionální a posléze i celostátní důležitosti zajišťuje technicky, přípravou a podáváním vzorků a vyhodnocením výsledků nezávislé hodnotitelské komise již od roku 2006 !

Každý rok ministerstvo zemědělství ze všech krajů ocení pouze nejlepší výrobky ve svých kategoriích značkou Regionální potravina (osmý ročník). Svou roli při hodnocení hraje nejen jakost daná senzorickým posouzením, ale dále také vztah výrobku k regionu, použité suroviny, tradice a inovativnost. Paralelně probíhá soutěž Zlatá Chuť jižní Moravy (dvanáctý ročník). Všichni zúčastnění výrobci pak mohou u výrobků podrobených náročnému hodnocení používat logotyp Chuť jižní Moravy, vítěz získá ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.

O tato ocenění a značky letos usilovalo 167 výrobků od 47 výrobců. Níže jsou uvedeny kategorie a letošní vítězové:

 

Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017:

  1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas
    Vítězem se stala Farmářská slanina, výrobce: HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o.
  2. Masné výrobky trvanlivé
    Vítězem se stala Paštika Pečínková, výrobce: e-jídlo.cz, s.r.o.
  3. Sýry včetně tvarohu
    Vítězem se stal Kozí sýr pařený přírodní, výrobce: Michala Zdrubecká.
  4. Mléčné výrobky ostatní
    Vítězem se stalo Kozí jogurtové mléko „Sedlák“, výrobce: Eva Sedláková.
  5. Pekařské výrobky, včetně těstovin
    Vítězem se stala Zelná pochoutka, výrobce: Pekařství Křižák s.r.o.
  6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
    Vítězem se stal Řez se zakysanou smetanou, výrobce: Ing. Zdeňka Eywo Janská.
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné
    Vítězem se stal Pacholek – polotmavý ležák 12°, výrobce: Vesnický pivovar OHRADA s.r.o.
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
    Vítězem se staly Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, výrobce: Ing. Zuzana Boudová.
  9. Ostatní
    Vítězem se stal čaj Tady roste radost (v nálevových sáčcích), výrobce: Sonnentor s.r.o.

 

Více v oficiální tiskové zprávě RAK.

Více aktualit

Všechny aktuality