28. 06. 2017
V úterý 27. června se v prostorách Agronomické fakulty MENDELU a za organizační spolupráce pracovníků Ústavu technologie potravin konala soutěž potravinářských výrobců a výrobků Jihomoravského kraje. Na této akci tradičně mimo uvedené pracoviště participují ještě Regionální agrární komora a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. Ústav technologie potravin AF MENDELU tuto akci regionální a posléze i celostátní důležitosti zajišťuje technicky, přípravou a podáváním vzorků a vyhodnocením výsledků nezávislé hodnotitelské komise již od roku 2006 !
Každý rok ministerstvo zemědělství ze všech krajů ocení pouze nejlepší výrobky ve svých kategoriích značkou Regionální potravina (osmý ročník). Svou roli při hodnocení hraje nejen jakost daná senzorickým posouzením, ale dále také vztah výrobku k regionu, použité suroviny, tradice a inovativnost. Paralelně probíhá soutěž Zlatá Chuť jižní Moravy (dvanáctý ročník). Všichni zúčastnění výrobci pak mohou u výrobků podrobených náročnému hodnocení používat logotyp Chuť jižní Moravy, vítěz získá ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.
O tato ocenění a značky letos usilovalo 167 výrobků od 47 výrobců. Níže jsou uvedeny kategorie a letošní vítězové:
Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017:
- Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas
Vítězem se stala Farmářská slanina, výrobce: HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o. - Masné výrobky trvanlivé
Vítězem se stala Paštika Pečínková, výrobce: e-jídlo.cz, s.r.o. - Sýry včetně tvarohu
Vítězem se stal Kozí sýr pařený přírodní, výrobce: Michala Zdrubecká. - Mléčné výrobky ostatní
Vítězem se stalo Kozí jogurtové mléko „Sedlák“, výrobce: Eva Sedláková. - Pekařské výrobky, včetně těstovin
Vítězem se stala Zelná pochoutka, výrobce: Pekařství Křižák s.r.o. - Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Vítězem se stal Řez se zakysanou smetanou, výrobce: Ing. Zdeňka Eywo Janská. - Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné
Vítězem se stal Pacholek – polotmavý ležák 12°, výrobce: Vesnický pivovar OHRADA s.r.o. - Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězem se staly Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, výrobce: Ing. Zuzana Boudová. - Ostatní
Vítězem se stal čaj Tady roste radost (v nálevových sáčcích), výrobce: Sonnentor s.r.o.
Více v oficiální tiskové zprávě RAK.
Více aktualit
-
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024
-
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspěli dva studující z Agronomické fakulty
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže, kde se snažilo přesvědčit…25. 3. 2024 -
Vědci se zaměřili na řešení výzev v krajině Hranického krasu, výsledky přiblíží…
Hranická propast je jedna z mála neprozkoumaných lokalit v Evropě, kde vyvěrají léčivé prameny a ve 30. letech minulého století zde vznikl ojedinělý komplex funkcionalistických lázní. Na multioborový výzkum Hranického krasu se zaměřil vědecký tým z…13. 3. 2024 -
K energetické soběstačnosti čistíren odpadních vod může přispět gastroodpad
Růst cen energií vede čistírny odpadních vod k posilování své energetické soběstačnosti. Některé společnosti situaci řeší například vybudováním fotovoltaické elektrárny v blízkosti svých provozů. Alternativní způsob zisku energie aktuálně…5. 3. 2024 -
Aulu MENDELU tento týden zaplní odborníci z oblasti potravinářství
Odborníci z oblasti potravinářství se tento týden sejdou v aule Mendelovy univerzity v Brně. Ve středu 6. března se uskuteční jubilejní 50. ročník Konference o jakosti potravin a potravinových surovin – Ingrovy dny 2024. Program…4. 3. 2024 -
Vědci hledají metodu pro odhalování zakázaných steroidů v mase
Na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase se zaměří vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU. Cílem projektu je najít účinný způsob, jak odhalit záměrně maskované zneužívání stimulátorů při výkrmu hospodářských zvířat. V první fázi se zaměří na…27. 2. 2024 -
Na využití umělé inteligence ve výuce se zaměřil mezinárodní seminář
Jak motivovat studenty k aktivní účasti ve výuce, jak personalizovat hodiny podle individuálních potřeb studujících nebo jak na univerzitě využít umělou inteligenci? Nejen na tyto otázky se zaměřil didaktický seminář pro akademické pracovníky…27. 2. 2024 -
Umělá inteligence pomůže s detekcí plevele na polích
Cílená aplikace pesticidů je jednou z oblastí, na kterou se zaměřuje takzvané precizní zemědělství. S pomocí speciálních dronů mohou zemědělci plošně monitorovat pole a na základě získaných dat pak dokážou určit, která místa jsou zasažena…6. 2. 2024 -
MENDELU v pátek otevírá kampus uchazečům
MENDELU podruhé pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a části budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 26. ledna prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu připravovaného…24. 1. 2024 -
Fermentace ostropestřce pomůže koním vstřebat účinné látky
Vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU vyvíjí granulovanou funkční směs pro koně s ostropestřcem mariánským, která bude mít minimální obsah škrobu, ale zároveň dostatek esenciálních živin. Tato funkční směs bude inovativní z hlediska výživy koní…23. 1. 2024